Veiligheid centraal tijdens onze 9de opleidingsdag

Prev Next

Al onze bouwvakkers verzamelden deze ochtend in technologiecampus De Nayer te Sint-Katelijne-Waver voor hun jaarlijkse opleidingsdag. Ook tijdens deze negende editie stonden de thema’s veiligheid en innovatie centraal. Het welzijn van onze medewerkers is immers een topprioriteit binnen ons bedrijf, daarom is het voor ons een must dat zij minimum één keer per jaar een bijscholing volgen.

De preventiedienst zorgde opnieuw voor een gericht en gevarieerd programma waarvoor deze keer ook enkele werfleiders van Franki Construct werden ingeschakeld om de praktische cursussen te geven aan hun collega’s. Van Willemen Groep, door Willemen Groep dus. Er werden een tiental onveilige situaties gesimuleerd op een terrein waarbij onze werkmannen de opdracht kregen de onveilige situaties aan te geven en oplossingen aan te reiken.

Naast veiligheid, krijgt ook ergonomie op de werf dit jaar de nodige aandacht, want werken op een bouwwerf brengt nog steeds zware arbeid met zich mee. Daarom hebben al onze collega’s er baat bij om tips & tricks mee te krijgen over hoe je fysiek zware taken niet alleen op een veilige, maar ook op een aangename en gezonde manier kunt uitvoeren.

Een ander uiterst belangrijk thema blijft het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen op de werf. Dagelijks gaan onze bouwvakkers aan de slag met gevaarlijke machines voor onder andere houtbewerking en ijzervlechtwerken. Awareness creëren om mogelijke risico’s op tijd te detecteren en vervolgens tot een minimum beperken, dat is ons doel.

Niet alleen de taken op de werf werden in de verf gezet, maar ook het woon-werkverkeer kreeg in deze editie bijzondere aandacht. Onze medewerkers leggen dagelijks immers heel wat kilometers af dus ze hebben er allemaal baat bij om defensief te rijden. Zo dragen we niet alleen bij aan de veiligheid van onze medemensen, maar ook aan het milieu. 

Ten slotte leerden onze medewerkers welke keuzes aan persoonlijke beschermingsmiddelen er zijn om veilig te werken op hoogte. De instructeurs gaven hen de nodige uitleg over het correct gebruik van valbeveiligingen. 

Het was een heel boeiende en leerrijke dag. Of om het in de woorden van de voorzitter van onze groep, Johan Willemen, te zeggen: “De bouwsector is een omgeving met reële gevaren. Hoe willen we die gevaarlijke situaties vermijden? Enerzijds door opleidingen aan te bieden, anderzijds door bij al onze medewerkers een bewustzijn te creëren van de aandachtspunten waarop ze moeten letten bij de uitvoering van hun job.” Willemen Groep streeft ernaar om uiteindelijk al haar bedrijven ongevalsvrij te krijgen. We go for zero!

7 Février, 2019 - 14:45